Dzień dobry witam szanownych kolegów.
Wprowadziłem wątek luksomierz gdyż zastanawiam się nad zakupem urządzenia, którym mógłbym zmierzyć natężenie oświetlenia ewakuacyjnego. Z uwagi na małe wartości zależało mi z oczywistych względów na luksomierzu który w swoim najniższym zakresie miały by rozdzielczość 0.01 lx. Pierwsze kroki jak przypuszczam prawidłowo skierowałem na stronę Sonel ( mam już od nich jeden miernik) na stronie znalazłem miernik LXP 1 niby ok., ale cena trochę mnie zastanowiła. Zadzwoniłem w kilka miejsc i udało mi się znaleźć firmę, która wykona świadectwo wzorcowania dowolnego luksomierza za rozsądne pieniądze (tj. 150 zł netto). Uzbrojony w wiedzę ruszyłem do wszechwiedzącego guru tzn. Google. Tam czekała na mnie niespodzianka pierwszy z mierników jaki znalazłem był sporo tańszy nn. firmy LUX-8809A potem trafiłem na polską jak się okazało firmę i miernik AB-8809A następnie znalazłem jak ustaliłem miernik z firmy amerykańskiej HD-450. Pierwsze co mnie zaskoczyło że wszystkie te przytoczone wyżej mierniki w różnych cenach ale posiadały dokładnie taką samą obudowę ( różnią się kolorystyką) taki sam układ przycisków i takie same parametry( nawet tak mało znaczące parametry jak wymiary i masa były identyczne). Wszystkie mają złącze usb i można je dołączyć do komputera a obsługujący je program jest niemal identyczny graficznie. Mam, więc pytanie do kolegów czy któryś z was ma może mierniki w/wym firm i czy może napisać choćby krutką opinie o nich. Nie ukrywam, że nie robie zbyt wiele pomiarów oświetlenia i oszczędzając 400 czy 600 zł na zakupie sprzętu strasznie kusi, ale nie chcę kupić miernika, z którym będę miał problemy. A swoją drogą ciekaw jestem, co sądzicie o takim przypadku 4 mierniki – powiedziałbym identyczne i różne ceny. Czekam na opinie i pozdrawiam.
Ostatnio edytowane 26.08.2012 przez Marcin Pellowski. Powód: bląd